Βασικά λάθη που γίνονται από τους χρήστες αλκοόλ κατά τα ταξίδια
Γράφτηκε από τον/την Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος
Αλκοόλ κανόνες
Το αλκοόλ αποτελεί τοξική ουσία η χρήση της οποίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τις διακοπές.
Σύμφωνα με μελέτες η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανατηφόρων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν σε νέα άτομα που ταξιδεύουν. Τα τροχαία ατυχήματα, ο θαλάσσιος πνιγμός, η οξεία βλάβη του ήπατος και το αλκοολικό κώμα αποτελούν τα βασικά οξέα παθολογικά επικίνδυνα προβλήματα που συνδέονται με την πόση αλκοόλ κατά το καλοκαίρι.
Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη χαρακτηρίζεται με ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl, ενώ σε επίπεδα πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.
Βασικά λάθη που γίνονται από τους χρήστες αλκοόλ κατά τα ταξίδια είναι:
1. Η υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων.
H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για τον καθορισμό των δικών σας ορίων ασφαλείας.
2. Η κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας φτηνών αλκοολούχων ποτών.
Το πρόβλημα της τοξικής δράσης του αλκοόλ περιπλέκεται από τη νόθευση των ποτών με μεθυλική ή βιομηχανική αλκοόλη ή χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά σε χαμηλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά. Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ήπαρ, στα νεφρά, στο ανοσοποιητικό σύστημα
3. Η κατανάλωση αλκοόλ με «άδειο στομάχι».
Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται πιο ομαλά όταν η πόση αλκοόλ συνοδεύει ένα ελαφρύ γεύμα. Από την άλλη πλευρά το βαρύ λιπαρό γεύμα αυξάνει την πιθανότητα γαστρεντερικών προβλημάτων και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιδεινώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ. Τα φρούτα τα άπαχα τυριά το άπαχο κρέας συνοδεύουν ιδανικά το αλκοολούχο ποτό εφόσον δεν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες
4. Η επιτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν υψηλό βαθμό εγρήγορσης μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.
Προτιμήστε να μην οδηγήσετε και να μετακινηθείτε με ταξί σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο έχετε υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. Με ανάλογο τρόπο αποφύγετε να κολυμπήσετε, να κάνετε ορειβασία ή σπορ. Αποφύγετε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα με νέες γνωριμίες μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
5. Ο ύπνος μετά από πόση αλκοόλ.
Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά την πόση αλκοόλ, αλλά μετά από δίωρο, όταν ο οργανισμός έχει επιτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της πέψης. Ο οργανισμός πρέπει να ευρίσκεται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση όταν καλείται να επεξεργαστεί το αλκοολούχο ποτό.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Δημοφιλή Άρθρα
Συνέδρια
Πρώτες βοήθειες Επιλογές
ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...
Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...
Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...