Τίτλοι Νέων:
2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι -- "Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; -- "Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση -- "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές -- "Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056» εγκαινιάζει τη Διαδικτυακή Σχολή ... -- "Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής -- "Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε φέτος στον εαυτό σας -- "Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- ..." -- 04 Δεκεμβρίου 2023
Αποδίδουν καρπούς οι ενέργειες της ΔΟΘ: Ο ΠΟΥ διευρύνει την πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές για ασθενείς με θαλασσαιμία

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα (EML) που όλα τα κράτη πρέπει να παρέχουν στους ενήλικες και τους ανήλικους πολίτες τους προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πλέον και τα τρία φάρμακα αποσιδήρωσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με θαλασσαιμία.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμες φαρμακολογικές εναλλακτικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης αυτής.

Η θαλασσαιμία είναι μια γενετική διαταραχή του αίματος που απαιτεί δια βίου διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής θεραπείας αποσιδήρωσης για την πρόληψη της υπερφόρτωσης σιδήρου, μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής.

Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΟΥ συνιστούσε στους καταλόγους βασικών φαρμάκων μόνο τη δραστική ουσία δεφεροξαμίνη για την αντιμετώπιση της χρόνιας υπερφόρτωσης σιδήρου, περιορίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε άλλες βασικές θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, από το 2019, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) κατέβαλε σθεναρές προσπάθειες για τη συμπερίληψη και δύο άλλων εγκεκριμένων θεραπευτικών σκευασμάτων αποσιδήρωσης στους σχετικούς καταλόγους, της δεφεριπρόνης και της δεφερασιρόξης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παροχής πρόσβασης των ιατρών και των ασθενών παγκοσμίως σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα εναλλακτικών λύσεων.

Η ΔΟΘ χαιρετίζει την απόφαση του ΠΟΥ, με τον οποίο διατηρεί επίσημες σχέσεις από το 1996, να εντάξει στους καταλόγους βασικών φαρμάκων τα πιο πάνω φάρμακα, καθώς η συμπερίληψη τους είναι άμεσο αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και της συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Οργανισμού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο, βελτιώνοντας το πρότυπο περίθαλψης για τη διαχείριση της θαλασσαιμίας παγκοσμίως και δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα που ζουν με αυτή τη δύσκολη πάθηση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση των ατόμων με θαλασσαιμία ακόμη και σε βασική ιατρική φροντίδα αποτελεί συχνά πρόκληση.

Η Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ΠΟΥ για τη συνεκτίμηση των συστάσεών της Ομοσπονδίας. «Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με το όραμά μας για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε βασικά φάρμακα για όλα τα άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία», δήλωσε. «Τώρα, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο μπορούν να συνταγογραφούν με σιγουριά τους καταλληλότερους χηλικούς παράγοντες σιδήρου με βάση τις ειδικές ανάγκες των ασθενών τους, βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.»

Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στους καταλόγους βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ, οι οποίοι αναθεωρούνται ανά διετία, για την ανάπτυξη και την επικαιροποίηση των εθνικών φαρμακευτικών καταλόγων, καθώς αποτελούν τεκμηριωμένους οδηγούς για τα πιο σημαντικά φάρμακα που ικανοποιούν τις πρωταρχικές υγειονομικές ανάγκες ενός πληθυσμού για κάθε σύστημα Υγείας του πλανήτη.

Οι εκδόσεις του 2023 περιλαμβάνουν επίσης βασικά νέα φάρμακα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του καρκίνου, των μολυσματικών ασθενειών και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων.

Mε την καταστατική της έδρα στην Κύπρο από το 1986 και παρουσία σε περισσότερες από 62 χώρες παγκοσμίως, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση της έρευνας, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας προς όφελος των ατόμων που πάσχουν από θαλασσαιμία και λοιπές αιμοσφαιρινοπάθειες. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα αποτελεί απόδειξη των αδιάκοπων προσπαθειών των επαγγελματιών υγείας, των ομάδων υπεράσπισης των ασθενών και της ιατρικής κοινότητας στο σύνολό της.

Δημοφιλή Άρθρα

2ο Workshop Χειρουργικής

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των

+ View

Φλέματα: Μπορεί να

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα

+ View

H άμεση σχέση του

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό

+ View

Καρκίνος των ωοθηκών:

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά

+ View

Η «Εθνική Γραμμή για τα

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056»

+ View

Ανδρική γονιμότητα: Ο

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της

+ View

It’s party time: Τι δώρο

Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- του χρόνου

+ View

Ευρωπαϊκή Ένωση και

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το αίσθημα απόλυτου

+ View

Ενδιαφέροντα

«Μεγάλη Συνεργασία του ...

Με μία ακόμη πρωτοποριακή συνεργασία με την ...

+ View

Όταν η ανθρωπιά και ...

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων! Όταν η ...

+ View

Χοληστερόλη: Μπορεί να ...

Η χοληστερόλη είναι διάσημη για τη συσχέτισή της ...

+ View

Συνέδρια

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

14ο Πανελλήνιο ...

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

13° Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη διοργανώνει το 13° ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top