Τίτλοι Νέων:
2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι -- "Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; -- "Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση -- "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές -- "Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056» εγκαινιάζει τη Διαδικτυακή Σχολή ... -- "Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής -- "Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε φέτος στον εαυτό σας -- "Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- ..." -- 04 Δεκεμβρίου 2023
Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής 8 Νοεμβρίου 2023

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής, στις 8 Νοεμβρίου 2023, η Ελληνική οικογένεια των Ιατρών Παθολογοανατόμων έρχεται, για μια ακόμη φορά, να σας συστηθεί και να σας ενημερώσει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των Παθολογοανατόμων στην Ιατρική και στην περίθαλψη των ασθενών.

 

Τι κάνει ο Παθολογοανατόμος για τον ασθενή:

Κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διάγνωση καλοήθων νόσων, όπως η γαστρίτιδα, τη διαχείριση σοβαρότερων χρόνιων ασθενειών, όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, έως τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι οποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά. Οι Παθολογοανατόμοι θέτουν τη διάγνωση σε όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη μικρών δειγμάτων ιστών (βιοψίες) ή μεγάλων παρασκευασμάτων μετά από θεραπευτικό χειρουργείο (όπως αφαίρεση όγκων). Η ιστολογική έκθεση των Παθολογοανατόμων δίνει την τελική διάγνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ασθενών από τους κλινικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ο Παθολογοανατόμος στην σύγχρονη Ιατρική:

Παράλληλα με την κλασσική Παθολογική Ανατομική, στη σημερινή εποχή ο Παθολογοανατόμος έρχεται να συμπλεύσει με την υπόλοιπη Ιατρική κοινότητα πάνω σε δυο μείζονες επιστημονικές επαναστάσεις: την επανάσταση της μοριακής βιολογίας και την ψηφιακή επανάσταση στην Παθολογική Ανατομική.

Ο Παθολογοανατόμος διαχειρίζεται κατάλληλα το πολύτιμο και συχνά λιγοστό ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ κάθε ασθενούς. Είναι ο υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και ερμηνεία των κλασσικών και μοριακών βιοδεικτών, που ανιχνεύονται σε δείγματα ιστών, στο πλαίσιο των ιστολογικών ευρημάτων που σφράγισαν τη διάγνωση. Με τον τρόπο αυτό, δίνει κρίσιμες απαντήσεις για την επιλογή εξατομικευμένων θεραπειών, κυρίωςόταν πρόκειται για κακοήθη νεοπλάσματα, κατέχοντας με θεμελιώδη ρόλο στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ανάγκες των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στην σύγχρονη Ιατρική Εποχή:

Οι νέες επιστημονικές γνώσεις και οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις βάζουν διαρκώς προκλήσεις στους Παθολογοανατόμους, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, ακολουθώντας απαιτητική δια βίου εκπαίδευση. Αυξανόμενου του αριθμού των ιστολογικών δειγμάτων, των ποιοτικών απαιτήσεων της διάγνωσης και των ειδικών εξετάσεων που διενεργούμε, οι ανάγκες σε Παθολογοανατόμους αυξάνονται παγκόσμια. Ωστόσο, ο αριθμός των ειδικευμένων Παθολογοανατόμων και των ειδικευομένων ιατρών ελαττώνεται. Με βάση το μέσο όρο των Παθολογοανατόμων / πληθυσμό παγκόσμια, η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 450 Παθολογοανατόμους. Σήμερα, εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, λιγότεροι από 340. Τα στοιχεία αυτά καλούν για την προσοχή της πολιτείας στην υποστελέχωση των Εργαστηρίων μας ιδίως στο Δημόσιο Τομέα.

Επιπλέον, τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να ανταποκριθούν στις παραπάνω επιστημονικές επαναστάσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες κλινικές ανάγκες. Χρειάζονται σύγχρονα μηχανήματα για την ανάπτυξη και εξέλιξη μονάδων Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής καθώς και τεχνολογικός εξοπλισμός για την προαγωγή της μηχανοργάνωσης, της ψηφιοποίησης και της ανάλυσης της εικόνας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Τα πεδία αυτά θα χρειαστεί επίσης να στελεχωθούν με κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό.

Η οικογένεια μας:

Παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όλοι οι Παθολογοανατόμοι και οι στενοί συνεργάτες μας Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Παρασκευαστές και Γραμματείς μέλη της οικογένειας κάθε Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής.

Σας περιμένουμε στα Εργαστήριά μας να γνωριστούμε και να συζητήσουμε πρόθυμα ό,τι σχετικό σας απασχολεί. Αν θέλετε, να πληροφορηθείτε περισσότερα για την ειδικότητα μας, σας καλούμε να επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα μας (www.pathology.gr), να δείτε το σχετικό infographic στη σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ, το animation spot που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα, ΕΔΩ ή και να απευθυνθείτε στο 2106725532.

Τα τεχνήματα που παρατίθενται έχουν προέλθει από στοιχεία που οι παθολογοανατόμοι παρατηρούμε στο μικροσκόπιο και αποτελούν πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δημοφιλή Άρθρα

2ο Workshop Χειρουργικής

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των

+ View

Φλέματα: Μπορεί να

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα

+ View

H άμεση σχέση του

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό

+ View

Καρκίνος των ωοθηκών:

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά

+ View

Η «Εθνική Γραμμή για τα

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056»

+ View

Ανδρική γονιμότητα: Ο

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της

+ View

It’s party time: Τι δώρο

Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- του χρόνου

+ View

Ευρωπαϊκή Ένωση και

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το αίσθημα απόλυτου

+ View

Ενδιαφέροντα

Ακράτεια ούρων: ...

Θέμα-ταμπού παραμένει μέχρι τις μέρες μας η ...

+ View

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΒΑΖΕΙ ...

Τέλος στις αντιαισθητικές κηλίδες(ή αλλιώς ...

+ View

Λειτουργία μηχανήματος ...

To μοναδικό χειρουργικό Robot που διαθέτει ο ...

+ View

Συνέδρια

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

14ο Πανελλήνιο ...

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

13° Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη διοργανώνει το 13° ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top