Τίτλοι Νέων:
Ρίζες υδροξυλίου: Τα απολυμαντικά της φύσης που καταπολεμούν τους ιούς -- "Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η ..." -- 28 Οκτωβρίου 2020
«Λοιμώξεις στο Σταυροδρόμι του 2020» 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2020 Divani ... -- "Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου ..." -- 27 Οκτωβρίου 2020
Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα -- "Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ..." -- 26 Οκτωβρίου 2020
Προστάτης: Οι κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στη θεραπεία -- "Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος ..." -- 25 Οκτωβρίου 2020
Εθελοντική δράση σε Σάμο και Φούρνους για την πρόληψη της COVID-19 -- "Ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα της ..." -- 21 Οκτωβρίου 2020
Χειροποίητα ενεργειακά σνακ για μετά την άσκηση -- "Η γυμναστική και η διατροφή είναι δύο ..." -- 20 Οκτωβρίου 2020
Kορονοϊός: Αντιπαραθέσεις-Mάσκες, αποστάσεις, καραντίνα -- "Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις από ..." -- 20 Οκτωβρίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Πώς σχετίζεται με την Ωτορινολαρυγγολογία

Σε μια εποχή που το άγχος σωματοποιείται πιο πολύ από ποτέ, που τα αυτοάνοσα «θερίζουν» και τα νοσήματα της ψυχής πολλαπλασιάζονται, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να κρύβουμε μέσα μας βαθιά όσα μας απασχολούν, αλλά να μιλάμε για αυτά και να βρίσκουμε διεξόδους, ώστε να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα, κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας ήταν: «Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις».

Στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.

Δρ Παταρίδου Ανατολή, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ«Βέβαια, παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και στη θεραπεία, είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, είναι βέβαιο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από χιλιάδες χρόνια. Ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται. Για να συμβεί αυτό, ύψιστη σημασία έχουν οι εξής παράγοντες: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης», επισημαίνει η δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Λίγα στοιχεία:
• Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
• Οι ψυχικές διαταραχές σε ένα ποσοστό 60% ξεκινούν στην εφηβεία, όπου, ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται, ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.
• Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα.
• Οι διαταραχές, που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ, φθάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα.
• Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις δέκα συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο.

Όπως λέει η κα Παταρίδου, το άγχος μπορεί να είναι θετικό, να μας κινητοποιεί να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο αποδοτικοί και να λειτουργεί, τελικά, ως κίνητρο. Μπορεί, όμως, να είναι και αρνητικό και να εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως διαταραχή στον ύπνο, ταχυκαρδίες, ημικρανίες, μυαλγίες σε όλο το σώμα, πιο συχνά προβλήματα στον αυχένα και στην πλάτη, ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.

«Όλα αυτά τα συμπτώματα, όταν εγκαθίστανται, σχεδόν καθημερινά θα οδηγήσουν σε μελαγχολική διάθεση, σε έλλειψη συγκέντρωσης, σε διαταραχές στην συμπεριφορά μας και σε έντονη ανησυχία, φόβο, αγωνία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, σε ένα αίσθημα ότι χάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Όλο αυτό οδηγεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικό ρυθμό αύξησης».

Αξίζει να σημειωθεί αυτό που έχει διαπιστωθεί με μελέτες ανά τον κόσμο. Ότι τα έστω και σύντομα θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

«Στις μοναχικές διαδρομές, που η ψυχή μπαινοβγαίνει σε σκοτεινά μονοπάτια, το φως θα το βρει κανείς μέσα από την πίστη, από την άσκηση, από την έκφραση του σώματος, που «πνίγεται» και σωρεύει αρνητική ενέργεια.

Η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα έλεγε κάτι πάρα πολύ ωραίο: Κράτα το μυαλό και το σώμα σου ζεστά, μην τα αφήνεις να κρυώνουν, μεγάλη κουβέντα τελικά», αναφέρει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ.

Και συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει εργατικό και προκομμένο άνθρωπο να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται. Τείνω να πιστέψω ότι η άγονη διαμαρτυρία πηγάζει από την τεμπελιά - άλλωστε αργία μήτηρ πάσης κακίας και επίσης ενός κακού μύρια έπονται. Επιτέλους λίγη ευγνωμοσύνη, όταν ξεκινάς τη μέρα σου με την αίσθηση ότι είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, που δικαιούσαι να ζεις σε αυτή τη ζωή και να βλέπεις γύρω σου, να μυρίζεις, να αναπνέεις, να νιώθεις και να μπορείς να κάνεις τόσα πολλά πράγματα… Αλλά, αντί γι' αυτό, επιλέγεις να γίνεσαι τοξικός και αφόρητα γκρινιάρης. Στάσου και σκέψου για μια στιγμή πού θα σε οδηγήσει αυτό. Δεν φταίει μόνο κάποιος εξωγενής παράγοντας. Φταίμε κι εμείς με την αναβλητικότητά μας να διορθώσουμε ό,τι έχουμε εντοπίσει ότι μας βλάπτει», τονίζει η ειδικός.

Όλες οι μορφές άσκησης έχουν αποδεδειγμένη επωφελή δράση ενάντια στο στρες και στα αρνητικά συναισθήματα.

«Είναι, λοιπόν, καιρός να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βγούμε δυναμικά προς τα έξω, όπως τότε στον καιρό της καραντίνας, που ανακαλύψαμε ότι ένας απλός περίπατος και οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι το καλύτερο αντίδοτο, το καλύτερο φάρμακο στη μελαγχολία και στα χιλιάδες προβλήματα και στην ένταση που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Σ' αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, μετά την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να επαναπροσδιοριστούν οι αξίες. Να επαναξιολογηθούν οι προτεραιότητες, μέσα από ένα μονοπάτι αυξημένης αυτογνωσίας και αίσθησης ευγνωμοσύνης για το δώρο της ζωής, ώστε να δώσουμε ένα νέο νόημα στην σκληρή, αλλά συγχρόνως υπέροχη καθημερινότητά μας», καταλήγει η δρ Παταρίδου.

 

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ρίζες υδροξυλίου: Τα

Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η

+ View

«Λοιμώξεις στο

Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης

+ View

Ρομποτική Χειρουργική

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και

+ View

Προστάτης: Οι κίνδυνοι

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός

+ View

Εθελοντική δράση σε Σάμο

Ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα της πανδημίας

+ View

Χειροποίητα ενεργειακά

Η γυμναστική και η διατροφή είναι δύο έννοιες που

+ View

Kορονοϊός:

Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις από πολίτες ή

+ View

Πρότυπα ομορφιάς και GNTM

Ένας νέος κύκλος του GNTM ξεκίνησε με νέες και

+ View

Ενδιαφέροντα

Oρμονικά «έξυπνη» ...

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς θέτουμε στόχους με ...

+ View

Προαγωγή της υγείας σε ...

Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ υιοθέτησαν την, ...

+ View

Λειτουργία μηχανήματος ...

To μοναδικό χειρουργικό Robot που διαθέτει ο ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top