Τίτλοι Νέων:
Αυτοάνοσα και αλλεργίες: Ομοιότητες και διαφορές -- "Οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα ..." -- 15 Μαϊος 2024
15 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα οικογένειας -- "Επτά επώνυμοι δίνουν τον δικό τους ..." -- 15 Μαϊος 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου 19 Μαΐου -- "ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ..." -- 14 Μαϊος 2024
Μελάνωμα: Τα «ύποπτα» συμπτώματα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης -- "Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη ..." -- 13 Μαϊος 2024
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή -- "Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η ..." -- 26 Απριλίου 2024
Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο -- "Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες ..." -- 26 Απριλίου 2024
Βυθοσκόπηση και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Δεν είμαι πολύ εξοικειωμένη με το βυθό, ούτε λατρεύω τη θάλασσα... αλλά στη βυθοσκόπηση, είμαι πρωταθλήτρια!

Τρέμω στη σκέψη πως θα προσβληθεί η όρασή μου και γι' αυτό είμαι συνεπής ως προς τις εξετάσεις που αφορούν τα μάτια μου. Ακόμη κι αν ο κόσμος του διαβήτη μου είναι υπό κατάρρευση, ακόμη κι αν απέχω από τον διαβητολόγο, τον διαιτολόγο ή τον μικροβιολόγο που θα εκθέσει τα αμαρτήματά μου... τον οφθαλμίατρο δεν τον αποφεύγω ποτέ!

Ειδικά την dr Δ.Γ. συνεργάτη μεγάλου ομίλου υγείας που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες! Με την ευγένεια, την κατανόηση και τη διάθεση για βοήθεια που διαθέτει, νιώθω πως ποτέ, δεν θα βγει κάτι κακό από τα χείλη της... δεν έχω διαψευσθεί ακόμη! Έχω 21 χρόνια διαβήτη και τα μάτια μου είναι μια χαρά! Έχω βέβαια τα δικά μου... λίγο αστιγματισμό, λίγη υπερμετρωπία... και σα να πιάνω κάτι, από πρεσβυωπία!!! Αλλά ο βυθός μου είναι για σούπερ καταδύσεις!

Και ξέρεις; Σε ρωτώ, γιατί εγώ δεν τα ήξερα όλα... όσα ακολουθούν.
Η dr Δ.Γ. μου είπε πως:

Α. Η βυθοσκόπηση είναι η απαλή κορυφή του άγριου βουνού που λέγεται "οργανισμός με διαβήτη"! Είναι μια ανώδυνη και σχετικά εύκολη εξέταση που δίνει μια εικόνα για όλο τον οργανισμό που πάσχει, δηλαδή, και για τα λοιπά αγγεία του ατόμου! Αν είσαι εντάξει με τον βυθό σου, τότε μάλλον είσαι εντάξει και με τα νεφρά, την καρδιά κ.λπ. Και δεν χρειάζεται να κάνεις δύσκολες εξετάσεις.

Β. Διαβητικοί τύπου Ι πρέπει να είναι πολύυυυυ κακοί, για να εμφανίσουν σύντομα διαβητική αμφι.... Αχ! Θες να το λέω Δ.Α. για να συνεννοούμαστε ευκολότερα; Δεν προφέρεται, δεν γράφεται, δεν διαβάζεται αυτή η νόσος! Καλύτερα μια κύστη κόκκυγος!

Γ. Τα κύτταρα των αγγείων του βυθού -και όλων των οργάνων βέβαια!- είναι μια ομορφιά! Όταν όμως υπάρχει συνεχής, κακή ρύθμιση του διαβήτη, οι ραφές ανάμεσα στα κύτταρα, ξεχειλώνουν και σταδιακά, αφήνουν κενά. Από τα κενά τους, σταδιακά πάλι, θα περάσει αίμα. Κατά την εξέταση, θα διαγνωστεί η αιμορραγία των αγγείων.
Και προοδευτικά και σχεδόν σίγουρα, θα βαδίσεις τους εξής δύσκολους δρόμους: της μη παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας, οπότε και μάλλον, δεν θα καταλάβεις αλλαγές στην όρασή σου, αλλά ο βυθός του ματιού σου θα παρουσιάζει ήδη αιμορραγίες, μικροανευρύσματα, εξιδρώματα και ίσως οίδημα ωχράς κηλίδας!
Ακολούθως δε, θα βαδίσεις προς την παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια με ισχαιμίες, δημιουργία κακών αγγείων, αιμορραγίες στο υαλοειδές, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και γλαύκωμα.

Δεν θα αναλύσω το κεφάλαιο περαιτέρω, γιατί ο οφθαλμίατρός σου ξέρει περισσότερα, ενώ εγώ απλά αντέγραψα τις σημειώσεις της dr Δ.Γ.! Αυτό που κατάλαβα καλά όμως, είναι πως οι ραφές των κυττάρων των αγγείων σου είναι σημαντικές... δεν χρειάζεται να περάσει αίμα για να μιλήσουμε για πρόβλημα!    

Ίσως επανέλθω κάποια άλλη στιγμή με λεπτομέρειες... γιατί ακόμη κι αν σου έχει συμβεί κάτι, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις!

Επειδή δε, εγώ φοβάμαι, κάθε χρόνο μια φορά, "βυθοσκοπούμαι"! Και κρατώ καλό αρχείο! Έχω και φωτογραφίες του βυθού από παλιότερες εξετάσεις! Θυμάμαι πως ο πρώτος διαβητολόγος που με παρακολουθούσε, εξέταζε ο ίδιος τα μάτια μου! Χωρίς φάρμακο, πλησίαζε με ένα φακό και σχεδόν ακουμπούσε τον αμφιβληστροειδή μου με επαγγελματισμό, για να υποσχεθεί πως τίποτα δεν θα τον πειράξει! Θυμάμαι ίσως, την επαφή και την μυρωδιά της υπόσχεσης αυτού του γιατρού, που εξέταζε και τα αγγεία των ποδιών μου. Ούτε η dr Δ.Γ. χρησιμοποίησε αυτό το φάρμακο που διαστέλλει τον βυθό σου... και είσαι όλη μέρα μετά, σαν φωτογραφική μηχανή του CNN, έξω απ' το Λευκό Οίκο! Μπας και βγει ο Τραμπ!!!

Α! Παλιά, κάποιος γιατρός που έπρεπε να γίνει σκηνοθέτης... μου είχε περιγράψει πως ο βυθός μου είναι σαν έναν πίνακα, όπου θα γίνει μια προβολή ταινίας! Η κινηματογραφική κόπια και ο προτζέκτορας μπορεί να είναι Ο.Κ. Αν όμως ο πίνακας έχει μουτζούρες από σπασμένα αγγεία...;  
Και να σου εξομολογηθώ και κάτι ακόμη; Ναι! Επίτηδες δεν έβαλα φωτογραφία από γαλάζια μάτια! Και τα καρτούν έχουν ψυχή!

Κατερίνα Ζ

Δημοφιλή Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

Από τη Δευτέρα 20 ως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου η

+ View

Αυτοάνοσα και αλλεργίες:

Οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι και

+ View

15 Μαΐου, Παγκόσμια

Επτά επώνυμοι δίνουν τον δικό τους ορισμό της

+ View

Παγκόσμια Ημέρα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 19

+ View

Μελάνωμα: Τα «ύποπτα»

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου

+ View

Οδηγός για τις αλλεργίες

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του

+ View

Crispbreads: Βάση για

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες κατά τη

+ View

Αυχένας και μέση:

Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για

+ View

Ενδιαφέροντα

Αυχενικός πόνος: μπορεί ...

Λανθασμένη είναι η πεποίθηση μεγάλου ποσοστού ...

+ View

Άνδρες που πάσχουν από ...

Την πατρότητα μπορούν να χαρούν πλέον και οι ...

+ View

Η Ελληνική Εταιρεία ...

Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιαγγειακής Υγείας ...

+ View

Συνέδρια

10ο ΠΣΕΦ ΦΣΘ: Υψηλό τίμημα ...

Υψηλό τίμημα ακόμη και για την ίδια την υγεία τους πληρώνουν ...

9ο Σχολείο ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

62ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ ...

Στα Χανιά το 22ο ...

24 – 27 Απριλίου 2024, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» & στο ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top